Pierwszy etap badań

Pierwszy etap badań

W pierwszym etapie operacji założono doświadczenie polowe z wykorzystaniem maszyny zaprojektowanej i wykonanej na potrzeby opracowania i wdrożenia nowej technologii uprawy ziemniaka jadalnego. Nowa technologia opiera się o nawożenie wgłębne oraz spulchnianie międzyrzędzi ziemniaka podczas ostatniego przejazdu ciągnika rolniczego po polu czyli w procesie formowania międzyrzędzi. Dzięki modułowej budowie innowacyjna maszyna aplikuje nawożenie na głębokość 50cm, pomiędzy redlinami ziemniaka, spulchnia glebę na głębokość 50cm oraz formuje ostateczny kształt redlin przy zachowaniu struktury gruzełkowatej, co pozytywnie oddziałuje na trwałość redliny, a finalnie wpływa na większy plon ziemniaka oraz mniejszy udział bulw zzieleniałych, które zawierają niebezpieczną solaninę. Doświadczenie założono w trzech wariantach tj.:

-uprawa płużna

-uprawa bezpłużna

-uprawa doświadczalna

W systemie orkowym po zbiorze przedplonu jakim była kukurydza zbierana na ziarno, jesienią wykonano talerzowanie ścierniska po kukurydzy. Wiosną powtórzono ten zabieg, a następnie wysiano nawozy wieloskładnikowe, po czym została wykonana orka na głębokość 30cm. Po orce glebę doprawiono broną lekką oraz wysadzono ziemniaka. Po 10 dniach, uformowano redliny przy wykorzystaniu formownicy aktywnej.

W systemie bezorkowym po zbiorze przedplonu jakim była kukurydza zbierana na ziarno, jesienią wykonano talerzowanie ścierniska po kukurydzy. Wiosną powtórzono ten zabieg, a następnie wysiano nawozy wieloskładnikowe. Następnie wykonano uprawę kultywatorem ciężkim na głębokość 30cm, po czym wysadzono ziemniaka, a po 10 dniach wykonano formowanie redlin przy użyciu formownicy aktywnej.

W systemie doświadczalnym, zbiorze przedplonu jakim była kukurydza zbierana na ziarno, jesienią wykonano talerzowanie ścierniska po kukurydzy. Wiosną powtórzono ten zabieg. Następnie wykonano uprawę kultywatorem ciężkim na 20cm, po czym wysadzono ziemniaka. Po 10 dniach wykonano przejazd innowacyjną maszyną wykonaną na potrzeby doświadczenia, podczas którego zaaplikowano nawozy mineralne na głębokość 50cm, pomiędzy rzędami ziemniaka, spulchniono jednocześnie glebę na głębokość 50cm oraz uformowano ostateczny kształt redlin.

Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie poddali badaniom fizyczne oraz wybrane chemiczne parametry gleby we wszystkich systemach oraz zbadali czynniki jakościowe bulw ziemniaka, a także finalny plon z każdej technologii uprawy. Stacja Chemiczno-rolnicza wykonała analizę składu chemicznego gleby, na różnych głębokościach w każdym z trzech systemów uprawy.