wpłynęła na zwięzłość gleb?
Zwięzłość gleby jest najczęściej definiowana jako opór, który ona stawia podczas jej
rozcinana narzędziami, np. do uprawy. Opór ten jest uzależniony od tarcia na granicy
gleba/narzędzie oraz od lepkości gleby. Wzrost zwięzłości gleb uprawnych jest wynikiem ich
naturalnego osiadania, jednak kluczowa role w kształtowaniu zwięzłości gleb ma ugniatające
działanie kół ciągników i innych maszyn, oraz elementów roboczych maszyn i narzędzi
rolniczych. Dlatego należy spodziewać się, że w intensywnych systemach uprawy,
wymagających zaangażowania większej ilości pracy w przygotowanie łoża siennego dla roślin,
takich jak uprawa płużna, w profilu gleb mogą wystąpić objawy nadmiernego zagęszczenia i
wzrostu zwięzłości gleb.
Jedną z najczęstszych przyczyn degradacji jakości fizycznej gleb w wyniku wzrostu
zwięzłości warstw gleby jest poruszanie się po polu i prowadzenie zabiegów uprawowych w
warunkach nadmiernego uwilgotnienia gleb. Największą podatność na ugniatanie wykazują
gleby wilgotne. Dlatego wszelkie zabiegi należy prowadzić w warunkach optymalnej
wilgotności uprawowej, przy której zwięzłość i lepkość gleb są na optymalnym poziomie.
Każdy gatunek gleby posiada określoną wilgotność, przy której jej podatność na zagęszczenie
jest największa i w mechanice gruntów nosi ona nazwę optymalnej wilgotności zagęszczania.
Pomimo, że większość roślin uprawnych rozwija główna masę korzeni w warstwie
poddawanej uprawie, należy tak kształtować fizyczne właściwości gleb uprawnych, aby
możliwe było przerastanie korzeni roślin również do głębszych partii profilu glebowego.
Głębokie korzenienie się roślin uprawnych może mieć kluczowe znaczenie zwłaszcza w
warunkach posusznych, w których rośliny uprawne mogą korzystać z wody i składników
pokarmowych dostępnych w głębszych warstwach gleby. Występowanie na granicy warstwy
74uprawianej choroby gleb takiej jak podeszwa płużna czy zbytniego zagęszczenia gleby poniżej
uprawianej warstwy może znacząco ograniczać rozwój korzeni roślin uprawnych i wzmagać
ich podatność na stresy środowiskowe.
Przeprowadzone badania zwięzłości gleby w różnych technologiach uprawy roli
wykazały, że pomimo pewnych tendencji, analiza statystyczna nie potwierdziła istotnego
wpływu uprawy na zwięzłość poszczególnych warstw gleby na różnych głębokościach. Na
rysunku x przedstawiono łącznie uśrednione wartości z 72 pomiarów zwięzłości gleby
prowadzonych w trakcie wegetacji ziemniaka w doświadczeniach polowych w trzech
technologiach uprawy – A – uprawa bezorkowa na głęboko z nawożeniem na głęboko za
pomocą agregatu autorskiej konstrukcji, B – uprawa bezorkowa całopowierzchniowa
kultywatorem, C – tradycyjna uprawa płużna.
We wszystkich analizowanych przedziałach głębokości: 0-5, 5-10, 10-15, 15-20, 20-
25, 25-30, 30-45, 45-50 cm, średnia zwięzłość gleby nie różniła się istotnie pomiędzy
porównywanymi technologiami uprawy roli. Największe rozbieżności w zwięzłości
odnotowano w warstwach głębszych – między 20 a 40 cm oraz poniżej 45 cm, zwłaszcza
pomiędzy wariantem z tradycyjna uprawa płużna a technologiami uprawy bezorkowej.
Stosowanie technologii płużnej spowodowało wzrost zwięzłości gleby w tych warstwach,
podczas gdy stosowanie uprawy głębokiej z nawożeniem na głęboko charakteryzowało się
najmniejszą zwięzłością warstw gleby poniżej 15 cm – wskazuje to na rozluźniające działanie
elementów roboczych w zasięgu ich oddziaływania. Ponadto modułowa budowa agregatu
sprawia, że ilość przejazdów po polu związana z przygotowaniem gleby do sadzenia
ziemniaków jest znacząco zredukowana w porównaniu zarówno do tradycyjnej technologii
płużnej, jak i technologii bezorkowej prowadzonej z wykorzystaniem kultywatora.
Rysunek. Zmiany zwięzłości gleby w różnych technologiach uprawy.
